Η Ιστορία μας

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ ΔΑΦΝΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Δάφνη και ο Σωτήρης Θεωρή ζουν και μεγαλώνουν την οικογένεια τους στο Έξω Μετόχι της Επαρχίας Λευκωσίας. Η κα Δάφνη, μία απλή νοικοκυρά, αφοσιωμένη στην οικογένειά της και στο σπίτι της. Πρόθυμη και εξυπηρετική, δεν λέει όχι όταν κάποιος ζητήσει τη βοήθειά της.  Σε ανύποπτο χρόνο, αρχίζει να βοηθά την πεθερά της στην κατασκευή χαλουμιών. Βοηθά αλλά παράλληλα μαθαίνει τα μυστικά της παρασκευής ποιοτικού χαλουμιού.

Και έρχονται οι μαύρες ημέρες της Τουρκικής Εισβολής, το καλοκαίρι του 1974. Η οικογένεια φεύγει  από το Έξω Μετόχι  κυνηγημένη από τον Τούρκο εισβολέα, χωρίς να μπορέσουν να πάρουν τίποτα μαζί τους παρά μόνο τη ζωή τους και τη ζωή των 3 παιδιών τους (2 κορίτσια και ένα αγόρι).

Το 1974 ξεκινούν, όπως και τόσες άλλες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τα Τουρκικά στρατεύματα, τη δική τους πορεία. Πρόσφυγες πλέον στην ίδια τους την πατρίδα πρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Δύσκολα να ριζώσεις αλλού. Η οικογένεια έμεινε αρχικά στο σχολείο της Αυγόρου, στον Άγιο Θεόδωρο Αγρού, στο Καϊμακλί και καταλήγει στ’ Ανάγυια.

Το 1977 μετακομίζουν στο δικό τους σπίτι στο χωρίο Ανάγυια στη Λευκωσία. Αγοράζουν λίγα ζώα για δική τους χρήση. Όμως η ποιότητα των προϊόντων της κας Δάφνης, σύντομα ξεφεύγει από τα στενά όρια της οικογένειας. Η απολαυστική γεύση του «σπιθκιάσιμου» (σπιτικού) χαλουμιού και γιαουρτιού και η ζήτηση που είχε από γνωστούς και φίλους, τους ώθησε να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους μάντρα, και να ασχοληθούν πλέον επαγγελματικά με το χαλούμι  και το γιαούρτι.

 

 

Το 1983-84 δημιουργούν τη δική τους φάρμα στο Τσέρι σε ιδιόκτητη γη. Η κα Δάφνη κατασκευάζει γιαούρτι στο παραδοσιακό πήλινο δοχείο και παραδοσιακό «σπιθκιάσιμο» (σπιτικό) χαλούμι. Η αγάπη της για το προϊόν φαίνεται στην ποιότητα και στην γεύση και οι πελάτες αυξάνονται. Αυξάνονται σε σημείο που η κουζίνα του σπιτιού της δεν είναι πλέον αρκετή.

Το 1990 δημιουργούν το μικρό τους τυροκομείο πίσω από το σπίτι τους στ’ Ανάγυια. Στο επάγγελμα μπαίνουν και τα 3 κορίτσια της οικογένεια. Μία από της θυγατέρες σπουδάζει τυροκόμος στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για ενίσχυση της επιχείρησης.

Από το 1990 έως σήμερα, το τυροκομείο, μία καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, συνεχίζει την πετυχημένη του πορεία στο ποιοτικό χαλούμι, αναρή, γιαούρτι, τυρί φλαούνας και τραχανά.
Τα 2 βραβεία που τα προϊόντα Δάφνη απέσπασαν από το Υπουργείο Γεωργίας (1990 και 1995), αποτελούν απλώς επιβεβαίωση της άριστης ποιότητας των προϊόντων τους. Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση είναι οι πιστοί πελάτες που επιμένουν να προτιμούν το χαλούμι, την αναρή, το τυρί, τον τραχανά και το γιαούρτι της Δάφνης.

Παρ’ όλο που τώρα πια η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια των θυγατέρων της, η κα Δάφνη παραμένει έως σήμερα η κινητήρια δύναμη του τυροκομείου, η ψυχή και η καρδιά του….

 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Μία ακόμα αγορά για το χαλούμι Δάφνη είναι και η Νέα Υόρκη.

Είστε επιχειρηματίας

Αν ενδιαφέρεστε να διανείμετε ή να αγοράσετε τα προϊόντα μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ